În fostele zone industriale din Hunedoara există mari concentraţii de plumb, cupru, cadmiu şi nichel, care otrăvesc aerul şi solul, indică un ultim raport al Agenţiei pentru Protecţia În fostele zone industriale din Hunedoara există mari concentraţii de plumb, cupru, cadmiu şi nichel, care otrăvesc aerul şi solul, indică un ultim raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Regiunea Vest .
Iazurile de decantare, haldele de steril, deponeurile de deşeuri şi emisiile nocive contribuie din plin la otrăvirea apelor, solului sau aerului din judeţul Hunedoara. Punctele roşii de pe harta poluării în localităţile hunedorene sunt concentrate în zona fostelor oraşe monoindustriale.
Chiar dacă s-au făcut paşi în privinţa protecţiei mediului, industria minieră din Valea Jiului rămâne unul din principalii poluatori prin activităţile conexe extracţiei zăcământului de huilă. Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara monitorizează în permanenţă problemele, dar mai este mult până la rezolvarea lor.
Inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Regiunea Vest arată în ultimul raport de monitorizare că solul în judeţul Hunedoara este poluat cu plumb, crom, nichel şi cadmiu. Măsurătorile specialiştilor din cadrul APM Hunedoara arată că, în Valea Jiului, au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiilor maxime admisibile la plumb, cupru, cadmiu şi nichel.
În zona municipiului Hunedoara sunt depăşiri la cupru, iar pe zona comunelor Ribiţa şi Chişcădaga, dar şi în municipiul Deva, la crom. De asemenea, au fost înregistrate cantităţi mai mari decât limita admisă la plumb, pe zonele Certej şi Hunedoara. Principalele surse de poluare a aerului din judeţul Hunedoara sunt unităţile siderurgice SC ArcelorMittal SA Hunedoara, SC Cilindrul SA Călan prin depozitele de zgură de la Călan şi Buituri. Totodată, unităţile de producere a energiei electrice şi termice -