O vastă masă de gunoaie care se întinde pe o suprafaţă de două ori mai mare decât a Statelor Unite a fost descoperită plutind în Oceanul Pacific, unde este ţinută relativ compactă de către curenţii subacvatici.
„Marea Întindere de Gunoi din Pacific“ începe la aproximativ 500 de mile nautice în largul coastei californiene, ajunge în nordul Pacificului, trece pe lângă Hawaii şi ajunge până aproape de Japonia.
Charles Moore, un oceanograf american care a descoperit acest „vârtej de gunoaie“ în 1997, pe când „supa de plastic“ era mult mai redusă ca întindere, spune că deşeurile nu pot fi văzute din satelit. Cea mai mare parte a gunoaielor sunt folii de plastic transparent, care plutesc imediat sub suprafaţa apei, în straturi groase de până la 10 metri. Moore a avertizat că masa de deşeuri şi-ar putea dubla dimensiunile în următorii 10 ani dacă oamenii nu vor limita utilizarea pungilor de plastic.
Peste un milion de păsări şi 100.000 de mamifere marine mor în fiecare an din cauza deşeurilor din plastic. Seringi, brichete şi periuţe de dinţi şi piese de Lego, printre multe alte obiecte din plastic, au fost găsite în stomacurile păsărilor moarte. Aceste deşeuri sunt periculoase şi pentru oameni, deoarece microparticulele din plastic reţin substanţe chimice periculoase, sintetice, care intră în lanţul trofic. „Ce ajunge în ocean ajunge în vietăţile care îl populează, şi de obicei acestea din urmă ajung în farfuriile noastre“, a explicat oceanograful Curtis Ebbesmeyer.
Aproximativ o cincime din aceste gunoaie sunt aruncate de pe nave sau platforme petroliere, restul venind dinspre continente, a adăugat el.