» Institutii asemanatoare CNSAS, precum Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Agentia Nationala pentru Integritate (ANI) sau fostele comisii funciare care au impartit proprietatile ar putea fi scoase in afara legii, la sesizarea vreunui cetatean aflat in proces cu ele.
» Decizia Curtii Constitutionale (CC) de a declara neconstitutionala functionarea CNSAS in forma actuala creeaza un precedent periculos, cred unii juristi si analisti politici. In spiritul acestei decizii, insasi CC ar trebui inchisa.
O institutie subordonata Parlamentului, compusa din persoane numite politic, care se substituie unei instante de judecata si da verdicte ce ingradesc anumite drepturi ale omului este o palma pe obrazul Constitutiei Romaniei, au considerat judecatorii CC in cazul CNSAS. In spiritul acestei decizii, organisme care functioneaza la fel ar putea fi si ele scoase in afara legii. "Motivarea CC este valabila pentru multe alte organisme: CNCD, CNA sau ANI, cea mai periculoasa dintre ele. si acolo se dau verdicte, se creeaza ingradiri sau restrangeri ale unor drepturi. In conceptia CC, aceste institutii sunt neconstitutionale", arata avocatul Gheorghe Piperea, conferentiar la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.
Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir este de acord ca institutii importante ar putea avea de suferit in urma deciziei in cazul CNSAS: "Se poate spune ca efectul implicit al acestei hotarari este o amenintare fundamentala la existenta unor organisme precum CNA sau CNCD – autonome, constituite sub control parlamentar".
Un alt argument al Curtii impotriva CNSAS a fost acela ca este o institutie compusa din persoane propuse politic, ceea ce este incompatibil cu impartialitatea unor judecatori. "CC este o institutie politico-juridica si se constituie din jude