Guvernul conservator turc va trebui sa dovedeasca, prin noi reforme, "atasamentul" sau fata de democratie, pentru a respinge criticile aparute dupa votarea joi, in prima lectura, a unei legi care permite purtarea valului islamic in universitati, considera analistii citati de AFP.
Reforma, votata in noaptea de miercuri spre joi de Parlament, dupa o sesiune care a durat aproape 13 de ore, a provocat deja un val de nemultumire in randul sustinatorilor unei aplicari stricte a principiului laicitatii, in vigoare in Turcia, tara cu populatie majoritar musulmana.
"O lovitura data pacii sociale", titra joi, pe prima pagina, cotidianul laic Cumhuriyet, denuntand in editorialul semnat de redactorul-sef Mustafa Balbay o "repetitie generala pentru schimbarile fundamentale pe care AKP intentioneaza sa le puna in aplicare".
Tabara prolaica - din care fac parte armata, magistratura si administratia universitatilor - suspecteaza guvernul ca vrea sa anuleze principiile laice ale tarii pentru a o transforma in stat islamic.
Presiunile exercitate de guvern pentru a aproba, cu ajutorul Partidului Actiunii Nationaliste (MHP, nationalist), deschiderea universitatilor pentru tinerele care poarta val, amanand pentru o data neprecizata reformele necesare pentru democratizarea tarii, au nemultumit mediile liberale.
Mediile liberale cer o modificare a Constitutiei actuale, redactata dupa lovitura de stat din 1980 si considerata de inspiratie prea autoritara.
Ei sustin si amendarea articolului 301 din Codul Penal, privitor la "insultele la adresa identitatii turce" si care a servit ca baza pentru numeroase urmariri in justitie ale unor intelectuali de renume - o reforma promisa in urma cu mai mult timp si ceruta de Uniunea Europeana.
Pentru Wolfango Piccoli, analist pentru Eurasia Group, o companie de consiliere