Numarul investitorilor de mari dimensiuni de pe piata locala va creste in acest an, piata fiind tatonata de mai multi jucatori strategici. Investitiile imobiliare erau destinate pana in urma cu cativa ani aproape in exclusivitate dezvoltarilor de lux, pentru clasa persoanelor cu venituri peste medie, insa necesitatile persoanelor cu venituri medii ii determina pe marii jucatori sa schimbe strategiile, construind proiecte destinate clasei medii.
"Fondurile serioase care au intrat recent pe piata au investit in proiecte destinate clasei medii, bine plasate, si nu in proprietati foarte scumpe. Epoca penthouse-urilor de lux, care s-a maturizat cel mai repede, incepe sa apuna", apreciaza Dan Borbely, partener in cadrul casei de avocatura Tuca Zb rcea & Asociatii si unul dintre coordonatorii departamentului de real estate.
Dupa aderare si-au facut tot mai mult simtita prezenta fonduri de investitii imobiliare puternice, precum ING Real Estate sau GE Real Estate, care au si demarat primele investitii de piata locala. ING a achizitionat anul trecut galeria comerciala a proiectului Felicia Shopping Center din Iasi, in timp ce divizia imobiliara a General Electric a demarat o investitie de 175 mil. euro in dezvoltarea mai multor parcuri industriale.
"Intrarea unor astfel de jucatori pe piata are o multime de efecte benefice, unul dintre ele fiind si certitudinea ca proiectele in care sunt implicati se si fac", adauga Borbely.
Lista marilor investitori care au intrat curand pe piata ar putea continua cu bancherii de la Rothschild, care s-au asociat cu dezvoltatorii proiectului Planorama in dezvoltarea a trei proiecte rezidentiale, sau cu DEGI, divizia imobiliara a grupului Allianz, care a cumparat trei imobile de birouri in Bucuresti.
"Sunt inca multi investitori foarte mari care pot intra pe piata din Romania. Anul acesta va fi unul al confirmaril