Milioane de tone de deşeuri provenite de la vapoare şi din regiunile de coastă s-au acumulat de-a lungul timpului în mijlocul oceanului. Oceanul Pacific "găzduieşte" cea mai mare groapă de Milioane de tone de deşeuri provenite de la vapoare şi din regiunile de coastă s-au acumulat de-a lungul timpului în mijlocul oceanului.
Oceanul Pacific "găzduieşte" cea mai mare groapă de gunoi din lume. Uriaşa "supă de gunoaie" se întinde pe o suprafaţă de 500 de mile nautice în Oceanul Pacific, într-o zonă cuprinsă între coastele Californiei şi arhipelagul Japoniei, trecând pe lângă insulele Hawaii. Acumularea s-a produs datorită curenţilor submarini, care au strâns, încetul cu încetul, toate deşeurile întâlnite în cale.
Oceanograful american Charles Moore, cel care a descoperit "Marea Groapă de gunoi din Pacific" sau "vârtejul de gunoi" , crede că circa 100 milioane de tone de resturi materiale plutesc la suprafaţa oceanului în sectorul respectiv. Curtis Ebbesmeyer, un oceanograf care monitorizează fenomenul acumulării de materiale plastice pe mările şi oceanele planetei, spune că nu este vorba de o insulă de gunoaie, ci mai degrabă o de "supă de plastic", care se întinde pe o suprafaţă egală cu cea a Statelor Unite.
El arată că acumularea de gunoaie seamănă cu o entitate vie. "Se mişcă precum un animal mare fără lesă. Când acest animal se apropie de pământ, aşa cum s-a întâmplat cu arhipelagul Hawaii, rezultatele sunt dramatice", a declarat acesta.
Aproape o cincime din resturile materiale care formează imensa groapă de gunoi sunt aruncate de pe nave şi de pe platformele petroliere, restul provenind de pe continente. Moore, fost marinar, a descoperit groapa de gunoi din întâmplare, în 1997, în timpul unei curse cu iahtul din Los Angeles spre Hawaii. El a avertizat că, în cazul în care omenirea nu renunţă la materialele nedegradabile, resturi