Barack Obama şi Hillary Clinton continuă lupta dură pentru nominalizare După victoria lui John McCain în state "bogate" în delegaţi, precum California, New York şi New Jersey, dar şi
Barack Obama şi Hillary Clinton continuă lupta dură pentru nominalizare
După victoria lui John McCain în state "bogate" în delegaţi, precum California, New York şi New Jersey, dar şi în alte şase mai mici, în tabăra republicană se conturează un posibil câştigător la Convenţia din septembrie. În schimb, lucrurile nu stau deloc la fel de simplu în cazul cursei democrate.
Deşi Hillary Clinton şi-a adjudecat marţi victoria în statele mari, voturile în cursa democrată se distribuie după principiul proporţionalităţii. Luând ca exemplu cazul statului California, Clinton a obţinut aici 52% din voturi faţă de Obama 42%, dar delegaţii se vor distribui între cei doi candidaţi, în funcţie de aceste procente şi de mărimea circumscripţiilor electorale. Astfel, California dispune de un număr total de 441 delegaţi, cu 370 disputaţi marţi, restul fiind superdelegaţi.
Cursa democrată devine din ce în ce mai "strânsă", în urma victoriei obţinute de Barack Obama în 13 state americane, la diferenţe uriaşe de Hillary Clinton, cum s-a întâmplat în Georgia, Alabama, Idaho şi Alaska. În perspectiva curselor viitoare, analiştii americani apreciază că Barack Obama va continua să câştige. Potrivit analiştilor politici, "cu cât alegătorii vor avea mai mult ocazia de a-l cunoaşte pe Obama, cu atât mai mult se vor decide să-l voteze".
Entuziasmul americanilor vizavi de campania lui Obama se traduce şi prin sumele mari strânse de echipa lui de campanie în ianuarie (32 de milioane de dolari), faţă de doar 13,5 milioane în cazul doamnei Clinton. Dacă fosta Primă Doamnă şi-a bazat campania pe contribuţii substanţiale din partea unor finanţatori bogaţi, campania lui Obama este susţinută pr