Carti de infern, temperatura la care virtuozii moralei credeau ca hirtia arde de rusine, au inchis bibliotecile din toata lumea in colectii interzise cu miile, daca nu cu zecile de mii. Abecedare pentru virgine, dupa care sa invete sa pregateasca dulceata unei sofale, nebunii galante cu papi si paji sau prelungi tratate de mecanica frenetica a trupurilor au imbatrinit uitate, cu misterul disparut si la Biblioteca Nationala a Romaniei.
Fondul infern al Bibliotecii Nationale a Romaniei are in jur de 2.000 de exemplare, intre care se gasesc si clasicii mici ai literaturii erotice de acum citeva sute de ani, carora chiar si marile edituri, pentru notorietatea la care ajunsesera in budoarele vremii, au trebuit sa le faca hatirul si sa-i publice.
Cartile unor renumiti scriitori minori precum Crebillon fils sau Andrea de Nerciat, un maior ce a innegrit sute de pagini cu prelungi si monotone voluptati le recenzeaza Mariana Jaklovszky rizind la 60 de ani ca la 20 de ani: „De exemplu, cartea lui Nerciat se numeste «La matinée libertine» sau «Momente bine folosite». A lui Crebillon fils, pe care nu a semnat-o, dar pentru care a primit 5 ani de exil, se numeste «Le sopha. Poveste morala». Vreau sa va spun ca citind cartile astea am zis: «Ce naiba! Mare scofala!» Niste mici prostioare cu aer de cumintenie, spun lucruri indraznete, dar nu le spun cine stie ce, tot trancane pe cite sofale au stat diferiti indivizi si ce au facut ei. Ce au facut ei stim cu totii! Chiar daca in comparatie cu ce vedem noi azi, pe Internet, par cuminti, problema cu ele era si ca multe dintre erau niste pamflete la adresa moravurilor, atacau direct regii, papii, clericii sau aristocratii, persoane nenumite, dar care se simteau“.
Micuta „Le Sopha“, doua volume de marimea unei tabachere, cit sa fie cu perdea intre fustele unei domnisoare imbujorate de rusine, a aparut i