Sefii de stat si de guvern vor primi la summitul de la Bucuresti un raport asupra scutului american antiracheta, dupa ce NATO a inceput sa studieze aspectele politice si tehnice ale instalarii in Europa Centrala a unor astfel de elemente, a anuntat vineri secretarul general Jaap de Hoop Scheffer, potrivit NewsIn.
"Lucram la nivel tehnic pentru a raspunde unui anumit numar de intrebari si discutam la nivel politic pentru a sti in ce masura responsabilitatea NATO in domeniul apararii antiracheta este legata de bazele americane", a declarat Scheffer la finalul unei reuniuni de doua zile a ministrilor apararii din cadrul Aliantei de la Vilnius.
NATO are drept obiectiv sa prezinte aceste lucrari sefilor de stat si de guvern ai celor 26 de tari membre, care se vor reuni la Bucuresti in 2-4 aprilie.
Statele Unite vor sa instaleze in Polonia zece rachete de interceptare si un radar ultraperfectionat in Cehia pentru a para eventuale amenintari impotriva teritoriului lor, din partea unor tari precum Iranul.
Washingtonul a asigurat vineri ca proiectul sau de scut antiracheta este "antiteza" unei curse a inarmarii, in replica la declaratiile presedintelui rus Vladimir Putin din cadrul discursului sustinut vineri.
Scutul antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa il desfasoare in Europa de Est "este antiteza cursei inarmarii din trecut", a afirmat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey.
Dar, potrivit unor diplomati de la NATO, atat Polonia cat si Cehia doresc ca proiectul sa fie aprobat de Alianta, pentru a putea fi acceptat mai usor de opinia publica reticenta din cele doua tari.
Pe de alta parte, tarile NATO au cerut vineri Rusiei sa adopte un ton mai putin polemic, la scurt timp dupa ce presedintele Vladimir Putin a evocat o noua cursa a inarmarii intre tara sa si Oc