Sa renunt la asigurarea unit-linked? Probabil ca multi dintre cei care au investit in astfel de polite s-au intrebat acest lucru in ultimele zile, speriati de faptul ca mai mult de jumatate din fondurile de investitii atasate asigurarilor unit-linked au inceput anul cu scaderi importante, de pana la 16% in ianuarie.
Astfel, 26 din cele 42 de fonduri de pe piata romaneasca au mers pe minus in prima luna a anului, cea mai mare scadere fiind inregistrata de KD Maximus (-15,98%), fond in care investeste banii din asigurari unit-linked compania de asigurari de viata KD Life. Cel mai mult au scazut fondurile cu risc ridicat, care investesc in actiuni listate la Bursa.
Politele unit-linked sunt asigurari de viata care plaseaza o mare parte din prima platita de asigurat in fonduri de investitii administrate de asigurator sau de o alta companie, iar restul primei este destinat acoperirii riscului asigurat. In Romania exista circa 300.000 de persoane care au investit in polite unit-linked.
Analistii spun ca scaderile nu ar trebui sa ii sperie pe investitori, deoarece aceste polite sunt pe termen lung, de cel putin 10 ani, iar pe astfel de perioade corectiile de la Bursa sunt intotdeauna anulate de cresteri.
"Bineinteles ca fluctuatiile de la inceputul anului ii afecteaza pe cei care speculeaza, insa nu si pe cei care economisesc, pentru ca Bursa isi va reveni. Cand investesti in asigurari unit-linked, iti asumi o perspectiva pe termen lung", spune Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie de pe piata asigurarilor de viata.
De altfel, analistii sunt de parere ca acum un moment pentru a investi intr-o astfel de polita, pentru ca pretul unitatilor de fond a scazut foarte mult.
"Este momentul potrivit pentru a cumpara o polita unit-linked cu prima unica", afirma Romeo Jantea, presedintele brokerului de asigurari de vi