Cel care va pierde va scoate din buzunar câteva zeci de milioane de euro, costul investiţiilor pentru compatibilizarea sistemelor de comunicaţii Disputa declanşată între Serviciul de
Cel care va pierde va scoate din buzunar câteva zeci de milioane de euro, costul investiţiilor pentru compatibilizarea sistemelor de comunicaţii
Disputa declanşată între Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi operatorii de telefonie mobilă este departe de a se fi încheiat. Cine va pierde acest război va scoate din buzunare câteva zeci de milioane de euro, atât cât vor costa investiţiile pentru compatibilizarea sistemelor de comunicaţii. STS acuză că soluţia dorită de operatori nu permite nici pe departe localizarea apelanţilor de pe telefoanele mobile a numărului 112.
STS a acuzat operatorii de telefonie mobilă că se folosesc de pretextul incompatibilităţii sistemelor lor cu cele ale serviciului 112 pentru a masca faptul că, de fapt, nu pot localiza apelanţii.
Potrivit STS, oficialii companiilor de telefonie mobilă "au uitat" să spună că soluţia propusă de ei ar permite localizarea doar la nivelul ariei de acoperire a unei antene GSM.
Adică o suprafaţă cuprinsă între 400 şi 1.000 de metri, mult prea mare pentru a se putea numi localizare. Soluţia tehnică propusă de reprezentanţii STS presupune realizarea unui server pentru localizare, care să funcţioneze în paralel cu sistemul de servere al numărului unic de urgenţă. Potrivit STS, avantajele acestei soluţii sunt de necontestat.
Cu ajutorul antenelor de telefonie mobilă, apelanţii de pe celulare a numărului 112 ar putea fi localizaţi, prin triangulare, asemenea unui sistem GPS, cu o marjă de eroare de doar câţiva metri. Mai mult, localizarea ar fi permanentă, în condiţiile în care subiecţii sunt în deplasare, de pildă în maşină.
Totodată, STS susţine că soluţia sa, a serverelor în pa