Vestea ca ar putea sa scada cota taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimentele de baza l-a determinat pe producatorul zonal de piine sa amine luarea unei decizii privind politica de preturi. "Deocamdata, vom astepta sa vedem daca se va pune in practica masura reducerii TVA la 5% si abia atunci vom lua o decizie. Astfel, pentru Braila, pastram aceleasi preturi care sint, de altfel, printre cele mai mici din tara. La Galati, de exemplu, am scumpit deja piinea la 0,8 lei/bucata, in timp ce in Braila aceeasi piine costa 0,6 lei/bucata. Ce efect va avea reducerea cotei? Nu pot previziona la acest moment, dar este cert faptul ca o astfel de masura va conduce la o ponderare a cresterii preturilor pentru alimentele de baza", ne-a declarat Petrica Herascu, reprezentantul "Galmopan", cel mai mare producator zonal de piine si produse de panificatie. De asemenea, sursa citata a punctat ca un alt efect benefic va fi acela ca va fi fiscalizata zona neagra a pietei piinii, care in plan local depaseste media la nivel national. "Chiar daca Guvernul se plinge ca vor scadea veniturile la buget, eu cred ca dimpotriva, vor ajunge sa plateasca TVA si producatorii care acum lucreaza la negru", a incheiat Herascu.
Reamintim ca miercuri, 6 februarie, senatorii au adoptat o initiativa legislativa prin care au redus la 5% TVA la alimentele de baza - piine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar. Potrivit proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi aceasta reducere ar urma sa fie obtinute prin cresterea accizelor la anumite produse considerate de lux. Mai ramine ca si deputatii sa accepte propunerea de reducere a cotei de TVA. Aceasta, in conditiile in care Guvernul e total impotriva.
Vestea ca ar putea sa scada cota taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimentele de baza l-a determinat pe producatorul zonal de piine sa amine luarea unei decizii privind pol