Vocabula summit evoca o intalnire la varf a unor importanti lideri politici intre care au loc discutii serioase despre marile probleme globale ale omenirii. Sau, cel putin, aceasta era acceptia cu care eram noi obisnuiti. Dar, surpriza! Iata ca exista si altfel de summit-uri; mai gustoase, mai aromate, mai prietenoase, departe de conflictele si de raca latenta din lumea politicii. Avem un exemplu ilustru si cat se poate de proaspat: recenta intalnire gastronomic internationala din capitala Spaniei, Madridfusi?n 2008 (21-24 ianuarie 2008), pe care organizatorii n-au ezitat sa o intituleze summit, ca o recunoastere a faptului ca e vorba despre o intalnire la varf si despre probleme de importanta internationala. Ce daca nu e vorba despre conflicte? Cu atat mai bine; prea ne-am obisnuit sa consideram serioase doar lucrurile neplacute. Aici e vorba despre lucruri pe cat de placute, pe atat de importante. A fost, in esenta, o intalnire a celor mai buni profesionisti ai momentului, cei mai inzestrati, creativi si originali chef-i, oameni despre care poti spune cu toata convingerea ca sunt deopotriva savanti si artisti. N-a lipsit elementul de spectacol, caci virtuozii si-au demonstrat competenta pe scena, creand "in direct" capodopere: nu doar feluri de mancare, ci adevarate mici sculpturi, pe care esti tentat sa le descrii in termeni de comentariu plastic: compozitii originale, colorit bogat sau subtil, contururi surprinzatoare, unele dintre ele purtand chiar nume putin zapacitoare (de pilda, Abstractiune marina), dar care surprind bine esenta fenomenului: a gandi bucataria ca arta. (De fapt, Abstractiune marina e numele unui delicios fel de mancare, alcatuit armonios din felurite animale si vegetale ale marii, din moluste si alge: o sinteza de arome oceanice.)
Recentul summit gastronomic de la Madrid a fost o manifestare culturala, in cel mai deplin inteles al