Sapte dintre condeierii de la "Ziua" care au girat în ultimii ani politica lui Roşca-Stănescu au fost daţi afară. Pentru cel puţin unul dintre ei, Gabriel Andreescu, am o veche stimă. Faptul că sunt puşi pe liber la o săptămână după eliberarea din funcţie a fostului director arată indubitabil că actuala redacţie îi percepea drept "oamenii lui Roşca". Ceea ce poate fi dovedit, de altfel, foarte simplu. Chiar dacă nu toţi erau direct implicaţi în campaniile întâiului-stătător al gazetei, a existat mereu o complicitate indirectă: ei ofereau armătura de onorabilitate de care măciucarii din imediata vecinătate a lui Roşca aveau nevoie pentru a-şi pune în practică planurile.
Nici măcar săptămâna trecută, când fostul director a fost scos "în peisaj", cum se spune la cursele auto, ei n-au înţeles mesajul. A trebuit ca noua conducere a ziarului să le bareze accesul spre rubricile deţinute în ultimii ani. Cu eleganţă, Mihai Pâlşu a motivat despărţirea de cei şapte non-magnifici evocând aşa-numite raţiuni "economice". În fapt, e vorba de încercarea disperată a redacţiei de a-şi câştiga onorabilitatea. Cine i-ar fi luat în serios cu un director onorific precum Bălăceanu-Stolnici, unul dintre marii neruşinaţi ai acestor vremi în care numai neruşinarea n-a lipsit? Cum să-i păstrezi semnătura şi fotografia în ziar, când sfătoşenia expirată a textelor sale provoca doar hohote de râs? Acest descendent al boierilor de altădată va rămâne în amintirea viitorimii drept autorul schiţelor apartamentului în care locuia Vlad Georgescu, cerute de Securitate probabil pentru a-l lichida pe directorul "Europei Libere".
Ce credibilitate puteai să ai, când ideologul en titre al ziarului era veninosul Adrian Severin? Procesele de intenţie, insinuările mârşave, ura ideologică drapată în principiile resentimentare ale corectitudinii politice au fost, ani în şir, armele p