La aproape de trei ani de la referendumul asupra Tratatului Constituţional european, când cetăţenii francezi au spus un „nu” clar documentului, parafând astfel „certificatul de deces” al textului, ieri, Legislativul din Hexagon a reuşit să „spele” păcatele trecutului, ratificând, fără emoţii, noul Tratat de reformă al Uniunii. Atât deputaţii, cât şi senatorii francezi au dat undă verde documentului, asigurându-i astfel pe aliaţii europeni că Franţa se implică din nou în procesul de reformare şi de consolidare a forului comunitar.
Mai mult decât atât, prin ratificarea documentului, Parisul impulsionează şi restul statelor din Europa să adopte cât mai repede Tratatul de la Lisabona, pentru ca documentul să intre în vigoare la data stabilită, 1 ianuarie 2009. După Ungaria, Slovenia, Malta şi România, Franţa a devenit, astfel, a cincea ţară care documentul parafat de toţi liderii europeni la 13 decembrie 2007.
EUROPENII, MULŢUMIŢI DE MESAJUL PARISULUI
Vestea ratificării de către Parlamentul francez a Tratatului de Reformă a fost primită cu bucurie şi uşurare de către înalţii oficiali europeni. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat „voinţa de angajare în primul plan european” manifestată de Franţa, relatează AFP, conform Rompres. „Înscriindu-se între primele state membre care adoptă Tratatului de la Lisabona, Franţa şi-a confirmat voinţa de angajare în prim-planul european”, a subliniat Barroso. Această adoptare „constituie un puternic semnal al voinţei de modernizare a instituţiilor europene pentru o funcţionare mai eficientă şi transparentă a Uniunii Europene”, a adăugat el. Şeful Executivului de la Bruxelles a salutat de asemenea „ambiţia europeană” a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară va prelua preşedinţia semestrială prin rotaţie a UE la 1 iulie. (M.T.)
La aproape de trei ani de la referendumul asupra