» 25 de magistrati au facut, potrivit CNSAS, politie politica, dar au dat declaratii pe propria raspundere ca nu au colaborat cu Securitatea.
» Numarul mic de colaboratori este explicabil, potrivit analistilor si istoricilor, fiindca relatia dintre magistrati, Securitate si partid era implicita.
In ultimii doi ani, Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a verificat 3.511 magistrati sub aspectul colaborarii cu fosta Securitate, din cei aproximativ 6.000 cati exista in intreaga tara. Presedintele Colegiului CNSAS, Ladislau Czendes, ne-a declarat ca "pentru 118 dintre judecatorii si procurorii verificati, cercetatorii Colegiului au descoperit anumite indicii de colaborare, drept pentru care s-au intocmit tot atatea probatorii. In urma dezbaterilor in sedinta, s-a stabilit ca 23 au colaborat cu Securitatea si doi au fost agenti ai Securitatii". Czendes subliniaza insa ca "deciziile nu sunt definitive, ele fiind contestate. Din pacate, nu toate raspunsurile au fost trimise catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Din cate imi aduc aminte, in cazul a 3-4 magistrati am trimis deciziile de colaborare la CSM. Celelalte raspunsuri nu au fost inca redactate".
seful CSM, judecatoarea Lidia Barbulescu, a reactionat prompt la declaratiile Germinei Nagat, sefa Directiei Investigatii din CNSAS, care a vorbit despre colaborationistii din magistratura: "Cand am venit, in 2001, la Curtea Suprema de Justitie, am facut trei solicitari catre CNSAS pentru a verifica toti judecatorii si am primit abia de curand cateva raspunsuri". Ladislau Czendes catalogheaza declaratiile sefei CSM drept "o gluma, avand in vedere ca in 2001 Colegiul nu avea nici macar arhiva".
Pe de alta parte, numarul mic de magistrati deconspirati ca informatori si colaboratori ai Securitatii se explica prin faptul ca, inainte de 1989, judecato