Migration Policy Group şi British Council au efectuat un studiu comparativ în 28 de ţări: 25 de membre UE (fără România şi Bulgaria) şi Canada, Elveţia şi Norvegia. Conform acestui
Migration Policy Group şi British Council au efectuat un studiu comparativ în 28 de ţări: 25 de membre UE (fără România şi Bulgaria) şi Canada, Elveţia şi Norvegia. Conform acestui studiu în care se analizează politica de integrare a imigranţilor, Suedia este pe locul întâi, iar Spania - pe al doilea, în topul statelor care acordă cele mai multe drepturi de muncă cetăţenilor străini.
Acesta este unul dintre principalele motive pentru care numărul de imigranţi din Spania este foarte mare. În prezent, sunt înregistrate la oficiul de evidenţă a populaţiei 4.519.554 de persoane străine. Cu toate acestea, din punct de vedere al luptei contra discriminării, Spania se găseşte abia pe locul 17, iar raportat la acordarea de drepturi electorale imigranţilor ocupă locul 14.
Nici referitor la cuantumul de condiţii ce trebuie îndeplinite de imigranţii care vor să obţină naţionalitatea ţării de rezidenţă statul spaniol nu excelează, aflându-se pe locul 14. Cele mai bune punctaje la capitolul acces pe piaţa muncii le-au obţinut Spania, Portugalia şi Italia. Referitor la regruparea familială, în funcţie de timpul de aşteptare până la reunirea membrilor familiei, studiul situează Spania pe locul opt. (Mihaela Colea, Castellon)