Trilogie murdară la Havana de Pedro Juan Gutierrez Editura TREI, 2007, colecţia Eroscop
Băieţii de la „Publishers Weekly“ îl prezintă pe scriitorul cubanez Pedro Juan Gutierrez drept un descendent latin al lui Charles Bukowski şi al lui Henry Miller. Oricât ar fi de bun, cubanezul care a cucerit gloria cu „Trilogie murdară la Havana“, cred că este vorba mai degrabă de o găselniţă publicistică, deşi autorul (născut pe 27 ianuarie 1950) are pagini în care melancolia virilă a celor doi mari romancieri străbate un roman dedicat vieţii senzuale, concupiscente a capitalei cubaneze. Scris într-un registru stilistic „tare“, dezinhibat, romanul celebrează viaţa sexuală trepidantă a unui bărbat trecut de prima tinereţe, dar pentru care femeile nu sunt un capitol încheiat.
Un fost jurnalist căruia meseria i se pare din ce în ce mai imposibilă este părăsit de iubita lui, sculptoriţă şi pictoriţă, care preferă New York-ul sofisticat unei Havane din ce în ce mai irespirabile. Ca urmare, se scufundă în singurătate, rom şi amoruri mai mult sau mai puţin pasagere cu femei care suportă, la rându-le, mizeria şi disperarea dintr-un oraş unde viaţa se plăteşte cu suferinţă şi adesea cu sânge. Şi care poate fi salvarea unei fiinţe atunci când este încercuită de mizerie şi nefericire? Amorul la întâmplare, bineînţeles. Dar este şi acesta un „refugiu“ pasager, care nu rezolvă condiţia de sclavi moderni cărora li se aruncă firimituri pentru a supravieţui.
Limbajul erotic al autorului este dezinhibat, suculent. Naratorul, care este şi personajul principal în jurul căruia gravitează toate celelalte, prezintă cu rafinament un mozaic de poveşti în care viaţa este descrisă în termenii unei dezamăgiri colective. Viaţa, aşa cum este descrisă de Pedro Juan Gutierrez, este o cursă cu obstacole: câştigă cel care le sare fără să se împiedice, deşi puţini se pot lăuda cu aşa ceva. Privir