Sute de peşteri şi caverne din Valea Jiului sunt imposibil de vizitat, în lipsa unor investiţii turistice minime ale autorităţilor. Specialiştii spun că problema cea mai mare a acestor Sute de peşteri şi caverne din Valea Jiului sunt imposibil de vizitat, în lipsa unor investiţii turistice minime ale autorităţilor.
Specialiştii spun că problema cea mai mare a acestor peşteri, tuneluri şi caverne este că sunt inundate şi pline de guano (n.r. - unul dintre cele mai scumpe îngrăşăminte organice naturale) provenit de la familiile de lilieci care le populează. Cavităţile subterane ar putea fi însă decolmatate şi deschise turismului, iar cantităţile de guano rezultate ar putea fi exploatate de autorităţi.
Valea Jiului este o regiune relativ nedescoperită. Aici încă mai pot fi găsite peşteri neexplorate, dar şi trasee montane virgine. Aspectul lor se apropie cel mai mult de ceea ce un turist aşteaptă de la o peşteră, respectiv decorul cu stalactite şi stalagmite.
Cu investiţii nu foarte mari, avenele, tavernele şi peşterile pot deveni o atracţie pentru turişti, în condiţiile în care autorităţile locale ar avea ca obiectiv transformarea zonei într-un paradis turistic ca alternativă la minerit.
Nu există nici măcar o broşură turistică
Autorităţile locale nu profită de bogăţiile zonei, iar zeci de peşteri de o frumuseţe rară au fost lăsate de izbelişte. Sorin Csaki, unul dintre pasionaţii de speologie din Valea Jiului, a cercetat o mare parte din peşterile, avenele şi tunelurile din munţii care înconjoară zona şi spune că reabilitarea şi introducerea lor într-un circuit turistic s-ar putea realiza fără prea mari eforturi din partea autorităţilor locale.
"Sunt o mulţime de peşteri în această zonă care stârnesc interesul turiştilor. Din păcate, nici măcar o broşură care să le cuprindă pe cele cunoscute nu există. Ace