Organizatia Mondiala a Sanatatii arata cu degetul spre eforturile globale incete de a evita zeci de milioane de boli prin reducerea fumatului. Romania si-a pregatit insa unele arme pentru a ataca viciul.
Tigarile au omorit 100 de milioane de oameni in secolul XX. Acum, 5,4 milioane de paminteni mor an de an, unul la fiecare sase secunde, din cauza cancerului pulmonar, a afectiunilor cardiace si a altor boli legate direct de consumul de tutun. Intr-o conferinta de presa gazduita joi in centrul cartierului Manhattan, primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a carui fundatie caritabila, Bloomberg Philanthropies, a contribuit cu doua milioane de dolari la ultimul studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) legat de fumat, s-a alaturat participantilor pentru a prezenta ingrijoratoarele statistici.
Numarul anual de morti iscate de acest viciu ar putea depasi 8 milioane pina in 2030, 80% dintre aceste decese urmind sa fie inregistrate in tarile in curs de dezvoltare, informeaza revista americana “Time”. Daca nu se iau masuri urgente, OMS estimeaza ca tutunul va curma un miliard de vieti pina la sfirsitul secolului. Romania, unde datele statistice indica peste 30.000 de decese anuale de pe urma fumatului, va limita de la anul spatiile destinate pufaitului in baruri si restaurante, precum si publicitatea dinspre companiile producatoare, iar de la 1 iulie 2008 va introduce pictograme socante pe pachetele de tigari.
Executivul roman a pregatit o serie de schimbari pentru intarcarea fumatului. Guvernantii au decis luna trecuta, pe 30 ianuarie, dupa adoptarea ordonantei de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului de tutun, ca fumatul sa fie permis in spatiile publice inchise incepind cu 1 ianuarie 2009 doar in camere dedicate acestui scop, ventilate, potrivit NewsIn. De anul viitor, in restaurante s