Taxa pe valoare adaugata pentru produsele alimentare „de baza“ se situeaza in medie la 9,2% in statele membre ale Uniunii Europene, mult sub nivelul de 19% practicat in prezent in Romania. La ei, aproape toate produsele alimentare sunt considerate indispensabile si taxate ca atare. La noi, doar painea, laptele, carnea, zaharul si uleiurile vegetale sunt „de baza“.
Adoptarea, miercuri, in Senat, a propunerii legislative privind reducerea TVA la 5% pentru produsele „de baza“ redeschide atat dezbaterea asupra continutului acestei liste, cat si asupra nivelului taxei. In Marea Britanie, Irlanda si Malta este prevazut TVA zero pentru majoritatea alimentelor. Un TVA mai mare este aplicat alimentelor consumate in restaurant. Cine ia masa in afara restaurantului, plateste insa TVA zero.
Italia si Spania au TVA de 4%, Franta - 5,5%, Germania - 7%. Doar statele nordice si cele din Europa Centrala si de Est au taxe mai mari la alimente: 25% e maximum in Europa si se inregistreaza in Danemarca, 20% - in Ungaria si Bulgaria, 19% - in Slovacia.
EvZ Taxa pe valoare adaugata pentru produsele alimentare „de baza“ se situeaza in medie la 9,2% in statele membre ale Uniunii Europene, mult sub nivelul de 19% practicat in prezent in Romania. La ei, aproape toate produsele alimentare sunt considerate indispensabile si taxate ca atare. La noi, doar painea, laptele, carnea, zaharul si uleiurile vegetale sunt „de baza“.
Adoptarea, miercuri, in Senat, a propunerii legislative privind reducerea TVA la 5% pentru produsele „de baza“ redeschide atat dezbaterea asupra continutului acestei liste, cat si asupra nivelului taxei. In Marea Britanie, Irlanda si Malta este prevazut TVA zero pentru majoritatea alimentelor. Un TVA mai mare este aplicat alimentelor consumate in restaurant. Cine ia masa in afara restaurantului, plateste insa TVA zero. @N_