Departamentul IT de la Cern (European Organization for Nuclear Research), locul in care s-a nascut internetul, construieste cel mai mare computer in paradigma grid computing (o retea de procesoare), pentru a-I ajuta pe oamenii de stiinta la investigatiile asupra originii universului, anunta ComputerWeekly.com.
O retea (grid) de acest tip ar putea, in cele din urma, sa aibe aplicatii si in sectorul financiar. Analistii estimeaza ca o astfel de dezvoltare ar putea permite firmelor din sectorul financiar sa proceseze cantitati de date de ordinul mai multor GB pe secunda, in urmatorii cinci ani.
Reteaua, care va intra in functiune in iunie, va lega puterea de procesoare a aproximativ 100.000 de procesoare din intreaga lume. Viteza de procesare va fi de 1gbps, declara Francois Grey, directorul echipei de cercetare IT de la Cern.
Oamenii de stiinta care lucreaza la proiectul Large Hadron Collider au nevoie de o capacitate de procesare extrem de mare pentru cantitatea de informatie necesara proiectului a carui miza sta in recrearea conditiilor big bang-ului. Experimentul va produce 15 petabytes (15 milioane GB) de informatie pe an - ceea ce inseamna cantitatea suficienta pentru a umple 100.000 de DVD-uri.
Paradigma grid computing este deja folosita de catre Google si Amazon si va avea aplicatii in domeniile financiare pe masura ce creste nevoia de procesare de date in acest sector, estimeaza firma de analiza Gartner.
Una dintre principalele provocari pe care aceasta paradigma le ridica este asigurarea accesul la infrastructura IT raspandita in toata lumea.
Cern este co-dezvoltator al unui nou tip de soft middleware (soft de intermediere intre server si interfata finala a utilizatorului) numit gLite, astfel incat sa poata fi folosita non stop puterea de procesare a computerelor.
Softul gLite