ATENŢIE ● Aliment fără valoare nutritivă, fără vitamine şi minerale
Nutriţioniştii ne îndeamnă să consumăm cât mai puţin zahăr sau chiar deloc. Acest aliment este responsabil pentru o mare parte din cazurile de diabet, afecţiuni cardiovasculare şi obezitate.
●Sfat:Mâncaţi cartofi fără probleme
ATENŢIE ● Aliment fără valoare nutritivă, fără vitamine şi minerale
Nutriţioniştii ne îndeamnă să consumăm cât mai puţin zahăr sau chiar deloc. Acest aliment este responsabil pentru o mare parte din cazurile de diabet, afecţiuni cardiovasculare şi obezitate.
În urmă cu câteva secole, o persoană obişnuită consuma aproximativ 2 kilograme de zahăr pe an. În prezent, consumul de zahăr depăşeşte 50 de kilograme pe cap de locuitor în ţările industrializate. Aceasta în condiţiile în care organismul nostru poate să funcţioneze chiar şi fără nici un gram de zahăr rafinat. Consecinţele excesului de zahăr sunt vizibile, cazurile de diabet, obezitate, boli coronariene fiind tot mai numeroase.
RAFINAT. Zahărul rafinat este o substanţă chimic pură. Nu are valoare nutritivă deoarece nu conţine deloc vitamine, minerale, fibre alimentare sau proteine. În schimb, zahărul vine cu 4 calorii/1 gram şi consumă vitamine şi minerale, pentru ca aceste calorii să poată fi arse. "În concluzie, zahărul nu numai că nu aduce, dar chiar spoliază organismul de elemente nutritive. Excesul de zahăr stimulează până la epuizare producţia de insulină a pancreasului, favorizând apariţia diabetului. Statistic vorbind, se poate dovedi în mod cert că epoca modernă – în care diabetul s-a răspândit ca un flagel – se suprapune epocii descoperirii şi folosirii excesive a zahărului. Un alt motiv pentru care ar trebui să consumăm foarte puţin zahăr sau deloc este faptul că acest aliment duce la creşterea numărului de afecţiuni cardiovascu