De dragul obiceiurilor de "acasă", unii români sfidează legile Uniunii Europene şi pot primi amenzi între 6.000 şi 100.000 de euro. Lângă Lleida (Catalonia) se află o mică fermă de De dragul obiceiurilor de "acasă", unii români sfidează legile Uniunii Europene şi pot primi amenzi între 6.000 şi 100.000 de euro.
Lângă Lleida (Catalonia) se află o mică fermă de porci, care, din noiembrie până în aprilie, devine loc de pelerinaj pentru românii din toate colţurile Spaniei. Ei ajung aici atraşi de dorinţa de a tăia porcul ca în România, dar şi de preţul scăzut - 1,5 euro kilogramul "în viu".
Don Carlos, un bătrân fermier spaniol, lucrează cu românii de peste cinci ani. "Sunt cei mai buni clienţi pe care îi am", spune el.
"Deşi mai sunt alte ferme în zonă la care merg românii, eu am clienţii mei fideli. Aceştia taie porcul după aceleaşi obiceiuri şi tradiţii pe care le-am avut şi noi, spaniolii, în urmă cu 15 ani", îşi aminteşte Don Carlos. La fermă, românii îşi aleg animalul, îl cântăresc din ochi şi-i stabilesc preţul cu fermierul. Apoi, fiecare român îşi taie porcul cu mâna lui.
Carne la preţ atractiv
Un porc viu de 100 de kilograme costă 150 de euro. În măcelării, costul unui kilogram de carne de porc depăşeşte trei euro.
Familia Georgean a venit la fermă împreună cu un vecin. "De trei ani venim aici şi tăiem porcul aşa cum vrem noi. Avem spaţiu şi ustensile, e ca <> ", mărturiseşte George, fără a se opri din tranşat. Carnea este împărţită şi pregătită pentru a fi preparată după reţetele învăţate de la bătrâni.
Muzica românească, amestecată cu urletul animalului zbătându-se într-o baltă de sânge se pierd în frig şi-n ceaţă, dincolo de porţile închise ale fermei. Aceste practici sunt ilegale în Spania. Legea prevede ca sacrificarea unui porc să fie făcută fără durere, cu o singură lovitură. Ame