Tensiunile dintre Priştina şi Belgrad s-au acutizat în ultimele două zile, având în vedere că liderii sârbi se aşteaptă la o strategie extrem de bine elaborată din partea kosovarilor pentru a-şi declara independenţa într-o formă care ar pune în dificultate chiar şi Moscova. Mai precis, Belgradul prevede că Parlamentul kosovar se va reuni la sfârşitul acestei săptămâni, iar premierul Hashim Thaci sau preşedintele Fatmir Sejdu va anunţa independenţa provinciei ori duminică, ori luni dimineaţă.
Momentul declaraţiei unilaterale ar fi în mod intenţionat bine ales pentru a împiedica Rusia (partener fidel Serbiei) să răspundă rapid prin intermediul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, din cauza diferenţei de fus orar de şase ore faţă de New York (unde se află sediul ONU). Marja de timp le-ar oferi spaţiu de manevră statelor care sprijină independenţa provinciei, căci până când Moscova va reuni de urgenţă consiliul, atât SUA, cât şi majoritatea ţărilor din UE vor recunoaşte suveranitatea Kosovo. „Avem confirmarea din partea a o sută de state că vor recunoaşte independenţa Kosovo imediat ce o vom declara”, a insistat premierul kosovar, chiar după ce oficialii sârbi au relevat că se aşteaptă la o proclamare unilaterală a independenţei la 17 februarie, informează „The Observer”.
SERBIA VREA SĂ INTIMIDEZE VERBAL PARTENERII KOSOVO
Planul autorităţilor de la Priştina i-a făcut pe oficialii sârbi să iasă la atac. Dacă preşedintele Boris Tadic a preferat să avertizeze, mai mult sau mai puţin voalat, că o recunoaştere a suveranităţii provinciei va conduce la reactivarea unor conflicte mai vechi şi crearea unei baze solide pentru altele noi, generând violenţe, premierul sârb, Vojislav Koştunica, a atacat direct Uniunea Europeană. Şeful Executivului de la Belgrad a acuzat UE că „îşi bate joc de propriile principii”, fiind influenţată de autorităţile de la