Zoaiele "prezidentiale" au inflamat clasa politica. Toate partidele s-au simtit obligate sa dea o replica pe masura etichetarii primite. Pentru a cata oara insa nivelul dezbaterii coboara la acest nivel? Va mai amintiti? "Romania este tara pasaricilor si presedintilor de pasarici!", "Sa se mai spele!", "Maimutoi oparit!", "Javre batrane!", "Tiganca imputita!", "Tampit!", "Sa-mi numere ouale!", "Moaca de presedinte!", " Afara, sobolanilor!". Si "zoaiele" s-ar putea scurge pe zeci de pagini..
Acestea formulari au fost emise de la tribuna Parlamentului, in Dealul Cotrocenilor, la Palatul Victoria, prin birouri de primari sau de lideri de partid, in studiouri de televiziune. Le-au rostit , de exemplu, Crin Antonescu, Traian Basescu, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Vasile Dancu, Adrian Nastase, Mircea Geoana.
Oameni cu pretentii , presedinti de tara sau partid, lideri de grupuri parlamentare, oameni care reprezinta repere, cel putin pentru propriul electorat. Trivialitatea socheaza si face rating, asa ca televiziunile se bat pentru cei mai aprigi combatanti. Odata reflectoarele aprinse si camerele pornite, ecranele televizoarelor se umplu de zoaie.
In cel mai bun caz, trivialitatile nu sunt insotite si de greseli gramaticale, frecvente in focul luptei cu invective. De exemplu, putini sunt cei care-l nimeresc pe "pe care" iar acordurile aluneca, ca sa nu vorbim de erorile care au chiar un umor involuntar, gen - " almanahe". Recurg la violente de limbaj inclusiv pretinsi fini intelectuali, profesori universitari sau diplomati.
Politicieni mici, proiecte mici
Daca ar fi vorba doar despre carentele de limbaj, tot n-ar fi o drama. Problema este ca acest limbaj este in multe cazuri singura arma in panoplia politicienilor romani. Cuvantul greu ascunde adesea o mare saracie , daca nu o lipsa totala, de proiecte, de stralu