"Compania Ferrari a produs doar sase exemplare din acest model. Acesta este al saptelea! Produs in China!", a declarat comisarul european Franco Frattini, in aprilie 2006, aratand indignat catre jurnalisti fotografia masinii incriminate.
Ingeniozitatea de care au inceput sa dea dovada falsificatorii din intreaga lume atunci cand isi pun mintea la contributie a atins cote greu de imaginat. In China aceasta activitate a fost transformata in sport national, daca tinem cont de faptul ca piata mondiala este pur si simplu invadata de asa-numitele "replici" chinezesti ale celor mai neasteptate marfuri din intreaga lume.
Totusi, anvergura acestui fenomen de piratare a produselor a depasit cu mult granitele unei singure tari si a facut ca presa internationala sa-i dedice spatii ample.
La sfarsitul lui 2005, cotidienele din Brazilia relatau despre o actiune sub acoperire realizata de politia braziliana si soldata cu capturarea unui transport de cartuse de imprimanta HP contrafacute, in valoare de un milion de dolari. In aceeasi perioada, politia chineza organiza raiduri in urma carora ajungeau sa fie confiscate tot felul de marfuri contrafacute, de la parbrize de Buick pana la pastile de Viagra.
Tot atunci, in Guam, Serviciul Secret reusea sa dezmembreze o retea care se ocupa cu vanzarea de medicamente, tigari si bancnote de 100 de dolari, toate contrafacute, iar politistii de frontiera francezi capturau un transport cu peste 11 000 de false componente de telefoane mobile Nokia.
Hainele sau incaltamintea de firma, parfumurile celebre, ceasurile sau produsele electronice de marca si chiar limuzinele de lux, toate pot fi copiate astazi pana la ultimul detaliu, iar produsele obtinute in acest mod se vand, deseori, mai bine decat originalele.
China este, fara indoiala, cartierul general al "piratilor".
P