Tendinţa pe acest segment al pieţei imobiliare este similară cu cea înregistrată în Cehia şi Polonia, imediat după aderare. Capitala României rămâne şi în 2008 unul dintre cele mai Tendinţa pe acest segment al pieţei imobiliare este similară cu cea înregistrată în Cehia şi Polonia, imediat după aderare.
Capitala României rămâne şi în 2008 unul dintre cele mai dinamice oraşe din Europa Centrală şi de Est pe segmentul spaţiilor industriale. Stocul bucureştean se va dubla în 2008 şi va ajunge la o suprafaţă totală de 950.000 de metri pătraţi. Specialiştii mai spun că anul acesta se va intensifica interesul dezvoltatorilor pentru oraşele-cheie din provincie.
Creşterea în Europa de Est a fost anul trecut de 20%, conform unui studiu DTZ Echinox. S-a ajuns astfel la un nivel de peste 12 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale. În România anilor 2006-2007 existau 410.000 metri pătraţi de spaţii industriale, iar piaţa era considerată nedezvoltată. În ultimele 18 luni însă, oferta a crescut semnificativ.
"Dorim să subliniem trendul actual, şi anume că parcurile logistice sunt edificate pe baza solicitărilor ferme pe care dezvoltatorii le primesc, foarte puţine asemenea investiţii făcându-se în mod speculativ. Cu toate acestea, piaţa duce lipsă de spaţii disponibile imediat", spun reprezentanţii companiei imobiliare Regatta.
Piaţa din Bucureşti va beneficia până la finele anului 2008 de încă 350.000-400.000 metri pătraţi de spaţii logistice şi de producţie destinate închirierilor. Suprafaţa de spaţii industriale moderne creşte astfel la 900.000-950.000 metri pătraţi, adică dublu faţă de 2007.
"Estimăm rata de neocupare a acestor spaţii în continuare la un nivel scăzut, aproximativ 7%, deoarece piaţa are potenţial ridicat de absorbţie, iar cererea este şi ea dinamică. În special în ţară considerăm că noile depozite constr