>> Cartofii, roşiile şi morcovii sunt adevărate pansamente stomacale naturale. Senzaţiile dureroase de apăsare în stomac, deseori asociate cu arsuri, greaţă şi regurgitări sunt câteva >> Cartofii, roşiile şi morcovii sunt adevărate pansamente stomacale naturale.
Senzaţiile dureroase de apăsare în stomac, deseori asociate cu arsuri, greaţă şi regurgitări sunt câteva dintre simptomele bolilor de stomac. Ele sunt potenţate de stres, fumat şi consumul de alcool. Doctorul în biochimie Eugen Giurgiu recomandă persoanelor care au astfel de afecţiuni un regim bazat pe legume şi fructe proaspete, dar şi pe ceaiuri.
Balonările, aciditatea gastrică, gastrita, ulcerul stomacal şi duodenal sunt provocate cel mai adesea de prezenţa în cantităţi mari a acidului clorhidric în stomac.
Stresul, consumul de alcool şi fumatul determină mucoasa stomacului să secrete un surplus de acid clorhidric. Sucul digestiv, cu o aciditate peste limita normală (de 1,5-1,8 g la l litru de lichid ingerat) devine agresiv şi provoacă arsuri sau sângerări a mucoasei stomacului.
Ceaiurile, incluse în terapie
"În orice boală de stomac, o igienă alimentară grăbeşte vindecarea, precizează fitonutriţionistul Eugen Giurgiu. Alimentele care cicatrizează mucoasa gastrică şi calmează durerile trebuie să fie consumate de bolnavi în meniurile cotidiene.
Cartoful - sub formă de suc proaspăt (trei pahare de 100 ml pe zi,) sau de piure - reprezintă un calmant eficient al mucoaselor. Terapia poate fi urmată o perioadă mai mare de timp, până la vindecare.
Castraveţii, de asemenea, se folosesc sub formă de suc, tot pentru efectul lor cicatrizant. Din categoria alimentelor de acest tip fac parte şi morcovii - cu puternic efect alcalinizant (se consumă câte 200 ml, de trei ori pe zi ); dovleceii, preparaţi sub diverse forme, de la suc la supe şi