Liberalii ar trebui sa hotarasca luni pe cine sacrifica pentru portofoliul Justitiei. Miza mare, decizie grea. Clauza de salvgardare ne sta deasupra capului, iar increderea romanilor in Justitie se prabuseste de la sondaj la sondaj. Potrivit ultimului Eurobarometru, a ajuns in toamna la doar 26%. In celelalte noi state membre ale UE tendinta este inversa. Dar de ce ar avea romanii si Comisia Europeana incredere in justitia romaneasca? Ce vad ei cand se uita catre cei care gestioneaza impartirea dreptatii?
In primul rand, un neincetat scandal. Ministrul Justitiei acuza CSM si invers. Comisia Europeana zice ca ministrul face reforma, iar DNA anticoruptie, insa in tara ministrul este schimbat dupa ce parlamentarii ii striga in fata tot dispretul lor, iar DNA este demonizat.
Noul ministru al Justitiei are dosar penal si, ca sa scape de ancheta, intai incearca sa schimbe conducerea DNA, apoi schimba legea. Alti ministri "penali" stau la coada la Curtea Constitutionala unde au castig de cauza si Parchetul trebuie sa ia dosarele lor de la capat.
Si mai afla omul obisnuit ca, intrat in viesparul Justitiei, Colegiul CNSAS a avut treaba, nu gluma. Din 118 probatorii finalizate, au primit verdict de colaborare 25, adica aproape un sfert. Dar mai vede si cum puterea judecatoreasca iese solidara la atac si inlatura sursa pericolului pentru propria tagma.
Si ce mai vede omul obisnuit? Vede cum ministrul interimar al Justitiei se zbate cu disperare sa-si ajute colegii acuzati de coruptie. Vede cum pentru portofoliul Justitiei este propus un candidat extrem de discutabil din punct de vedere profesional, care, cu o demnitate exemplara, se cramponeaza cu disperare de nominalizare, cu riscul terfelirii totale, in aplauzele colegilor.
Si mai vede omul obisnuit si simte pe propria piele ca legile sunt incomplete, gresite si cont