In conditiile in care cresterea inflatiei si declinul pietelor de actiuni afecteaza cele mai mari economii din lume, investitorii cauta refugiu in aur, impingand pretul metalului la noi maxime istorice.
De la mijlocul lunii august, contractele futures pe aur tranzactionate in New York au urcat cu 42%. Dupa ce banca centrala a SUA (Fed) a redus rata de referinta, impingand dolarul in jos, pretul aurului si-a accelerat cresterea, , scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.
Istoric, cei mai entuziasti cumparatori de aur au fost investitori din tari ca India, unde increderea in banci nu este intotdeauna foarte mare, iar monedele pot fi instabile.
Astazi, o clasa complet diferita sta la baza cresterii pretului aurului: investitorii foarte mari si managerii de fonduri care evitau candva investitiile in aur. Acestia spera ca prin achizitionarea de aur vor putea atenua efectele inflatiei, unei posibile recesiuni, ale scaderii dolarului si fluctuatiilor preturilor la actiuni.
"In ultimii ani am asistat la o schimbare fundamentala a atitudinii investitorilor occidentali fata de pietele aurului", a spus Paul Walker, CEO al firmei de cercetare in domeniul metalelor pretioase GFMS.
Investitorii pariaza pe ceea ce a fost timp indelungat o investitie nerentabila. Dupa ce au atins 847 de dolari pe uncie in ianuarie 1980, contractele futures pe aur au scazut timp de aproape 20 de ani, ajungand la 253 de dolari in august 1999, adica au avut o scadere de 70%. Preturile nu au inregistrat modificari spectaculoase pana in 2001. De atunci, preturile au inregistrat mai mult de o triplare, dar nu au depasit recordul din 1980 pana in acest an.
Aurul nu a reprezentat o protectie solida impotriva inflatiei. Pentru a tine pasul cu inflatia, contractele futures pe aur ar trebui sa se situeze la peste 2.228 de dolari in prezent.
Uni