Rata de economisire a devenit usor negativa, indicand ponderea mare a indatorarii chiar pentru finantarea cheltuielilor curente.
Timp de mai mult de o jumatate de secol, americanii s-au dovedit extrem de inventivi in a gasi noi modalitati de a-si cheltui banii, scrie International Herald Tribune. In anii '50 si '60, odata cu cresterea in popularitate a cardurilor de credit, multi au inceput sa ia masa in oras oricand doreau sau sa cumpere televizoare fara sa mai astepte zilele de plata a salariilor.
In anii '80, milioane de americani isi investeau economiile pe piata de actiuni, folosind castigurile pentru a cheltui mai mult. In ultimii ani, milioane au contractat imprumuturi cu mult peste valoarea locuintelor detinute.
Acum insa in conditiile in care numarul locurilor de munca este in scadere, preturile de pe piata imobiliara scad, iar nivelul datoriilor creste, aceeasi natiune care a lansat creditele ipotecare fara avans se confrunta pe neasteptate cu o situatie noua: un numar crescand de americani trebuie sa-si restranga cheltuielile.
Unii analisti considera ca schimbarea care se produce in prezent va avea implicatii uriase pentru o economie bazata intr-o masura coplesitoare pe cheltuielile consumatorilor.
Desi unii specialisti se indoiesc ca majoritatea americanilor vor renunta la stilul de viata cumpara acum/plateste mai tarziu, se pare ca din cauza declinului pietei imobiliare milioane de familii nu vor avea de ales.
"Oamenii vor incepe sa faca economii ca pe vremuri", arata Ethan Harris, economist in cadrul bancii de investitii Lehman Brothers.
In 1984, americanii economiseau inca mai mult de o zecime din venituri, conform datelor guvernamentale. Un deceniu mai tarziu, rata scazuse cu jumatate. Acum, rata este usor negativa, fapt ce sugereaza ca in medie americanii au cheltuit mai mult decat venitul disponi