Moneda europeană ar putea să crească faţă de cea românească dacă inflaţia lunară pe ianuarie va fi mai mare de 1%. După o perioadă agitată pe piaţa interbancară, analiştii spun că, Moneda europeană ar putea să crească faţă de cea românească dacă inflaţia lunară pe ianuarie va fi mai mare de 1%.
După o perioadă agitată pe piaţa interbancară, analiştii spun că, în această săptămână, evoluţia cursului de schimb va fi marcată de ştirea privind nivelul ratei inflaţiei pentru luna ianuarie. Ştirea va fi difuzată în cursul zilei de mâine, când va fi anunţată şi noua structură a coşului de consum al populaţiei. Dacă inflaţia lunară va depăşi 1%, leul ar putea să se deprecieze. În schimb, un semnal pozitiv, cu o inflaţie lunară de sub 0,9%, va spori încrederea în moneda naţională, ceea ce va conduce la o apreciere a leului în raport cu principalele valute.
Cursul de referinţă afişat de Banca Naţională săptămână trecută reflectă o depreciere leului în raport cu euro. Dacă luni, 4 februarie, paritatea cursului era de 3,6095 lei/euro, la finalul săptămânii (vineri, 8 februarie), aceasta ajunsese la 3,6760 lei/euro.
În ciuda tendinţei de depreciere, analiştii nu s-au arătat prea îngrijoraţi, susţinând că leul a evoluat în ton cu celelalte monede din zona Europei Centrale şi de Est. "Leul a pierdut cel mai puţin comparativ cu restul monedelor din zonă", au afirmat analiştii citaţi de agenţiile de presă.
Situaţia a evoluat diferit pe piaţa interbancară, unde fluctuaţiile cursului de schimb au fost de amploare. "A fost o săptămână în care cursul de schimb a fost extrem de volatil, cu mişcări haotice", au precizat la unison dealerii. Ioan Bârle, dealer-şef al Băncii Transilvania, a precizat că evoluţia leului a fost influenţată de tranzacţiile de pe pieţele vecine, care sunt mai agitate.
"Forintul, în special, are mişcări mai mari de depreciere, da