Ruşii au bani de investit. Cine îi doreşte? Aflat într-un soi de campanie electorală cu sfârşit aşteptat, vicepremierul rus Dimitri Medvedev a cerut companiilor naţionale să Ruşii au bani de investit. Cine îi doreşte?
Aflat într-un soi de campanie electorală cu sfârşit aşteptat, vicepremierul rus Dimitri Medvedev a cerut companiilor naţionale să continue ofensiva de cucerire a economiilor străine. Apelul face parte din programul economic al viitorului preşedinte al Rusiei. "Achiziţia de întreprinderi străine este o sarcină esenţială. Mai multe ţări, de exemplu China, sunt foarte active în acest domeniu", a recomandat Medvedev, citat de Izvestia.
Ultimul Russian Analytical Digest (http://www.res.ethz.ch/analysis/rad/) arată că Rusia a devenit deja sursă de investiţii străine directe (FDI). O serie de calcule socotesc că activele fixe deţinute de companii ruseşti în străinătate se ridică la 70 miliarde de dolari, cu o creştere de 50% în 2007 - şi asta fără capitalul investit prin paradisuri fiscale ori ieşit ilegal din ţară. Tipic, marele investitor rus este un grup de afaceri integrat, cu subsidiare în domeniile petrol şi gaze, feroase şi neferoase, maşini şi telecomunicaţii. Altă noutate este extinderea spre noi sectoare, precum hârtia, alimentele sau fertilizatorii.
Dacă magnaţii ruşi au palate la Londra şi petrec în Alpi şi pe Croazetă, destinaţiile favorite pentru capitalul creat prin vânzarea resurselor naturale ale Rusiei sunt Europa apropiată şi spaţiul ex-sovietic. Circa 30% din FDI ruseşti au ajuns în state ca Ucraina, Belarus şi Kazahstan; 40% se află însă în UE - precum cele 30 de procente deţinute de Oleg Deripaska la compania austriacă Strabag. Alte procente sunt în Armenia, Serbia şi Bulgaria sau Angola, Africa de Sud, Papua ori Australia. Dacă Boeing are un partener pentru fabricarea de componente din titan în