Cresterea numarului de utilizatori ai Internetului si a puterii de cumparare creeaza circumstante favorabile pentru dezvoltarea unor afaceri care ofera servicii de turism si transport vandute electronic.
Lansat in aprilie 2007, serviciul online de turism Vola.ro a inregistrat, in mai putin de un an, o cifra de afaceri de peste 800.000 de euro si un numar de peste 3.000 de clienti. Interesul romanilor pentru rezervarile si ticketing-ul online a atras atentia si fondului de investitii polonez Tar Heel Capital (THC), care va investi 1,1 milioane de euro in Fru.pl, actionarul majoritar al Vola.ro
“Desi am lansat Vola.ro in Aprilie 2007, primele discutii despre Vola.ro au inceput in interiorul companiei, inclusiv cu colegii mei din Polonia (n.r- polonezii de la Fru.pl, actionari majoritari in afacere) cu aproximativ un an inainte”, ne declara Daniel Truica, Managing Director Vola.ro.
Operatorul Vola.ro, Student Adventure SRL, cu sediul in Bucuresti, detinea anterior un departament de ticketing, pe care au dorit sa il transpuna online. “Sunt un mare fan al mediului online si cred ca stiam cu totii ca este directia in care se indreapta ticketing-ul, asa ca ideea Vola.ro s-a nascut natural. De cand ne-am decis sa operam un serviciu de ticketing, am stiut ca va fi un serviciu online. Am pornit cu doi agenti de ticketing si doi angajati in departamentul administrativ, acum suntem sapte agenti de ticketing si trei in departmentul administrativ”, continua Truica.
Implementarea serviciului a durat aproximativ un an, timp in care s-a luat in calcul necesitatea unui call center suport si a unor multiple modalitati de plata datorita gradului relativ scazut de penetrare a cartilor de credit, sustine managerul Vola.ro. Asteptarea insa a meritat. “Romanii sunt destul de receptivi la rezervari online. Daca la inceput aproximativ 25% din clienti faceau rezervari