Turcii laici sunt nemulţumiţi şi se simt ameninţaţi de o eventuală "islamizare" a ţării Aproximativ 200.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Ankara împotriva hotărârii parlamentului turc de a amenda Constituţia, permiţând astfel portul vălului islamic în facultăţi.
Manifestanţii s-au adunat la apelul a numeroase organizaţii neguvernamentale şi sindicate, pentru a-şi arăta dezacordul faţă de revizuirea Constituţiei, care subminează, în opinia lor, fundamentele statului laic fondat în urmă cu 84 de ani de Attaturk.
"Turcia este şi va rămâne laică", au scandat protestatarii, veniţi din toate colţurile ţării, dar cei mai mulţi din Istanbul. Manifestanţii au fluturat drapele turce şi au înălţat portrete ale lui Mustafa Kemal Attaturk. Femeile, unele purtând vălul, au reprezentat majoritatea participanţilor la proteste.
Nemulţumirea manifestanţilor a fost stârnită de hotărârea parlamentului turc de a adopta sâmbătă un amendament la Constituţie, potrivit căruia femeilor care poartă vălul islamic li se permite să urmeze cursurile facultăţilor. Amendamentul, care stipulează că "nimeni nu poate fi privat de edu-caţie superioară", face parte dintr-un proiect mai amplu de revizuire a Constituţiei, ce urmează să fie aprobat.
Parlamentul, acuzat de trădare
"Ceea ce se petrece astăzi în parlament este eliminarea regimului republican şi înlocuirea lui cu bigotismul. Vor să distrugă republica democratică laică", a declarat unul dintre organizatorii protestului din Ankara. Un altul, proprietarul unei televiziuni care transmitea evenimentul de la faţa locului, a acuzat guvernul de trădare.
"Îi avertizez, este o crimă să schimbe regimul constituţional. Ar trebui judecaţi pentru trădare", a declarat el. O femeie în vârstă, cu văl şi o eşarfă în culorile steagului naţional, a fost aplaudată zgomotos când şi-a îndepărtat vălul, descope