Mobile World Congress care incepe astazi la Barcelona este locul de adunare la sfat al managerilor de top din industria telecom. Iar deciziile pe care le iau aici pot insemna miliarde de dolari in viitoarele cifre de afaceri. In plus sau in minus, functie de fler.
Anul trecut, celebrul Arun Sarin, seful celui mai mare operator de comunicatii mobile din lume, Vodafone, a venit la Barcelona si a reprosat producatorilor de tehnologie ca nu se mista destul de repede cu inovatia. Observatia a fost facuta cu ocazia celui mai mare targ de telefonie mobila din lume, 3GSM.
Incepand din acest an, 3GSM si-a schimbat denumirea in Mobile World Congress, pentru a reflecta o realitate: mai mult ca niciodata, nicio companie, oricat ar fi de mare, nu mai poate juca singura pe piata globala cand vine vorba de noile tehnologii. E nevoie de aliante.
Arun Sarin va veni si anul acesta la Barcelona si, alaturi de alti grei ai telecomului mondial , va repeta obsesiv o abreviere care noua, muritorilor de rand abia obisnuiti cu 3G, nu ne spune mare lucru: LTE.
LTE/SAE (Long-Term Evolution ? System Architecture Evolution) este o noua tehnologie de internet mobil in banda larga, de tip 4G si considerata drept rivala mai cunoscutei WiMax.
LTE promite sa aduca o revolutie in industria continutului digital, de la video mobil (inclusiv televiziune) la bloguri, de la jocuri video la servicii profesionale. Este clar ca, odata ce toate aceste aplicatii si servicii vor avea drept canal de distributie internetul mobil 4G bazat pe LTE, o multime de producatori de continut multimedia, de aplicatii si de software vor capata o piata uriasa. Ceea ce va genera trafic pentru operatori si, implicit, cresteri ale veniturilor.
LTE promite viteze de acces la internet pe dispozitive mobile (sa le spunem generic "telefoane") de neimaginat ast