Româncele din Italia sunt de părere că copiii italieni sunt prost crescuţi, reliefează un studiu al Institutului de Cercetări Educative şi Formative (IREF), care a efectuat în 2007 o
Româncele din Italia sunt de părere că copiii italieni sunt prost crescuţi, reliefează un studiu al Institutului de Cercetări Educative şi Formative (IREF), care a efectuat în 2007 o anchetă privind peste 1.000 de colaboratori domestici, dată publicităţii luni, 11 februarie, relatează "La Repubblica".
Bonele românce sau ucrainene care au răspuns la întrebările chestionarului resping modelul educativ italian. Peste jumătate, 50,9 %, a exprimat o judecată foarte critică: copiii italieni nu strălucesc prin educaţie. La ei se pot vedea capricii, obiceiuri proaste precum şi tendinţa de a da ordine mai degrabă decât de a asculta.
Adulţii italieni sunt şi ei ''trântiţi la examen'' în relaţia cu părinţii vârstnici. 49,5% dintre imigranţii care au răspuns la întrebările chestionarului nu împărtăşesc opinia că ''în Italia, vârstnicii sunt trataţi bine şi sunt foarte respectaţi''.
O altă relaţie supusă atenţiei angajaţilor străini este cea zilnică cu familiile italiene care îi găzduiesc. Majoritatea intervievaţilor, 59 %, nu se simt trataţi rău, un procent care creşte la 75% dacă angajatul trăieşte sub acelaşi acoperiş. Relaţia se reduce însă la un schimb pur salariu-prestaţie în cazul în care nu există coabitare.
Unii au ajuns însă şi la un grad ridicat de intimitate, participând chiar la momente din viaţa de familie: sunt invitaţi la aniversări 37,2% şi stau la masă la prânzurile de familie 17,1 din angajaţii care convieţuiesc cu familiile.
Intimitatea cea mai mare o au cei care se ocupă de activitatea de îngrijire: 53,8% spun că o masă împărtăşită este o practică destul de uzuală, iar acelea care se limitează la a face curăţenie sunt constrânse la a păstr