La startul campaniei electorale, primarii din tot mai multe localitati si-au amintit de programul de reabilitare termica a locuintelor, dupa doi ani de nepasare totala.
Reabilitarea termica a unui bloc de locuinte reduce costurile de intretinere si apa calda cu 40-60% fata de valorile actuale. Cu toate acestea, de la demararea Programului national de reabilitare, in anul 2005, mai putin de 15 blocuri au fost reabilitate in intreaga tara, dintr-un total de peste 83.
800 de blocuri, respectiv peste 3 milioane de apartamente ce necesita interventii de reabilitare si modernizare termotehnica.
Pierderile de caldura si apa calda ale locuintelor din Romania construite inainte de 1989 sunt mai mult decat duble fata de cele inregistrate in tarile europene dezvoltate, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care factura de intretinere a devenit tot mai greu de suportat pentru majoritatea cetatenilor.
Plecand de la aceste considerente si la presiunile Comisiei Europene, Romania s-a angajat ca in urmatorii 9 ani sa scada consumurile energetice (nu doar in sectorul locativ) cu cel putin 9%, in cadrul unui Plan National de Actiuni pentru Eficienta Energetica, desfasurat pe par-cursul a trei etape, cate una pentru fiecare trei ani. Astfel, in perioada 2007-2010, Programul multianual de reabilitare termica a blocurilor de locuinte prevede realizarea unor economii de circa 25% fata de situatia actuala, respectiv realizarea unei economii de energie (pentru perioada 2008-2010) de circa 36.
000 MWh/an, ceea ce se traduce in economisirea a aproximativ 3.000 tone tep (tone echivalent petrol). Frumos pe hartie, Planul National a inceput deja sa scartåie, incepand de la modernizarea centralelor in cogenerare si a retelelor de transport ale energiei termice si pana la ultima etapa, respectiv declansarea lucrarilor efective de reabilitare