Un insucces în Afganistan ar reprezenta "o ameninţare directă pentru securitatea europenilor", a avertizat secretarul american al apărării, Robert Gates, în încercarea de a-şi mobiliza Un insucces în Afganistan ar reprezenta "o ameninţare directă pentru securitatea europenilor", a avertizat secretarul american al apărării, Robert Gates, în încercarea de a-şi mobiliza aliaţii din Europa.
"Afganistanul nu a fost numai baza atacurilor împotriva Statelor Unite în 2001, fiind clar că Al-Qaida şi alte grupări din regiune au jucat un rol în atentatele din Europa", a explicat Gates, referindu-se la evenimentele de la Madrid şi Londra. În ultimul timp, Statele Unite şi think-tank-urile occidentale şi-au înmulţit avertismentele în legătură cu un eşec al Alianţei în Afganistan.
Ţara ar putea cădea din nou pradă haosului, cum s-a întâmplat după retragerea sovietică de la sfârşitul anilor "80, şi ar putea redeveni "statul eşuat" care a oferit o bază reţelei Al-Qaida. De cealaltă parte, europenii, reticenţi faţă de angajarea unor noi unităţi, au insistat pentru o strategie mai echilibrată a NATO, care să combine operaţiunile militare cu ajutorul pentru reconstrucţie şi cu pregătirea forţelor locale de securitate.
Împărţire inechitabilă a poverii
La Conferinţa anuală pentru politici de securitate de la München, atât participanţii din partea Germaniei, cât şi presa au aşteptat cu cel mai mare interes intervenţia lui Gates. Secretarul american al apărării criticase, ulterior, Berlinul pentru refuzul de a trimite trupe în sudul Afganistanului, acolo unde se duc cele mai sângeroase lupte.
În mod surprinzător, oficialul american a lăudat unitatea germană staţionată la Kunduz, dar a precizat că "povara" războiului nu este împărţită în mod echitabil. În opinia sa, unii îşi permit luxul de a opta pentru operaţiuni civile şi de stabili