>> Cătălin Ştirbu este hair stilist la unul dintre saloanele cu ştaif ale Bucureştiului. El creează coafuri pe care le prezintă în expoziţii. Îl găseşti într-un salon de coafură din >> Cătălin Ştirbu este hair stilist la unul dintre saloanele cu ştaif ale Bucureştiului. El creează coafuri pe care le prezintă în expoziţii.
Îl găseşti într-un salon de coafură din centrul Capitalei, înconjurat de perii şi de foarfeci. Atent peste măsură la dorinţele clientei, evaluează totul dintr-o privire: ce haine poartă, cum zâmbeşte, care-i linia feţei, cum se comportă, ca să propună, în final, cea mai potrivită coafură. Cătălin Ştirbu are 35 de ani şi lucrează de şase ani ca hair stilist. Ştie multe şi învaţă în continuare.
"Ca hair stilist trebuie să ştii să comunici", spune sincer Cătălin. Să asculţi, să propui, să intuieşti. Să oferi siguranţă.
"Îi povestesc clientei despre tunsorile care se poartă în străinătate, îi recomand produsul cel mai potrivit, îi spun cum să se aranjeze acasă... Persoanelor foarte ocupate, de pildă, le recomand tunsori simple, să nu le ia prea mult timp aranjatul. De obicei, clientele au mai multă încredere în stiliştii bărbaţi", adaugă zâmbind.
Dacă-l întrebi cum faci ca să devii stilist, îţi povesteşte câte ceva despre traseul clasic: şcoli de arte şi meserii de trei ani sau şcoli postliceale de un an.
Înveţi apoi la locul de muncă şi să nu uităm nici cursurile de perfecţionare cu stilişti renumiţi pe plan mondial, unde înveţi liniile şi colecţiile din anul respectiv. La toate cele spuse până acum, se adaugă un bagaj de cunoştinţe de chimie şi de biologie, "ca să stabileşti starea de sănătate a părului şi a pielii capului şi să obţii nuanţele dorite".
De la 1.000 de lei la câteva mii de euro
Dacă la începuturile sale în meserie, un hair stilist câştigă într-un salon mediu