Chiparoşii şi arborii de sequoia dovedesc că fenomene meteorologice similare celor actuale au existat şi în urmă cu mii de ani . Copacii vechi de sute de ani arată cum au avut loc Chiparoşii şi arborii de sequoia dovedesc că fenomene meteorologice similare celor actuale au existat şi în urmă cu mii de ani .
Copacii vechi de sute de ani arată cum au avut loc schimbările climatice, explică un studiu al geologilor argentinieni, citat de Reuters. Mostrele luate dintr-unul din cele mai bătrâne exemplare de chiparoşi din Patagonia, care trăieşte pe malurile lacului Nahuel Huapi, pot ajuta la obţinerea de informaţii despre starea vremii din fiecare an de viaţă al arborelui.
Specialiştii au descoperit că o specie de chiparoşi, numită "alerce", din Argentina, care creşte foarte încet, poate ajunge la înălţimi de peste 50 de metri şi poate trăi peste 2.000 de ani. Acest arbore este unul dintre cei mai longevivi arbori de pe pământ.
De aceea, prin studierea trunchiului copacului, geologii pot spune cum a fost vremea cu mii de ani în urmă. "Acest lucru ne-a ajutat să ne dăm seama că, în unele zone din Patagonia, anul 1998 a fost cel mai cald din ultimii 400 de ani", a declarat geologul Ricardo Villalba. El mai spune că vremea caldă din ultimii ani nu a mai avut loc de aproape 400 sau 500 de ani.
Inele copacilor ajută la cercetarea trecutului
Inelele copacilor au arătat faptul că temperaturile din secolul al XX-lea au fost "anormal de calde". În cel mai rău caz, temperaturile din ultimul secol au crescut cu 0,86 de grade Celsius, în comparaţie cu temperaturile din anteriorii 260 de ani.
Specialiştii spun că inelele copacilor pot lămuri dacă încălzirea globală este rezultatul activităţilor umane sau face parte din ciclul natural al pământului. De asemenea, chiparoşii pot ajuta oamenii de ştiinţă să cerceteze tr