Fibrele alimentare stimulează digestia, reduc nivelul colesterolului şi controlează glicemia. Puţine persoane ştiu însă că alimentele care conţin fibre dau senzaţia de saţietate rapid şi ne ajută să slăbim.
Fibrele alimentare stimulează digestia, reduc nivelul colesterolului şi controlează glicemia. Puţine persoane ştiu însă că alimentele care conţin fibre dau senzaţia de saţietate rapid şi ne ajută să slăbim. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune ce sunt fibrele alimentare: “Fibrele sunt o categorie de glucide provenite din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale. Vorbim astfel despre fibre insolubile (celuloză), fibre parţial solubile (hemiceluloză) şi fibre solubile (pectine, gume). Fibrele nu pot fi digerate şi asimilate de organismul uman, dar chiar şi aşa, au un rol esenţial în menţinerea sănătăţii”.
Necesarul zilnic
Necesarul zilnic de fibre depinde de vârstă, dar şi de toleranţa fiecăruia. Astfel, până la 50 de ani, femeile au nevoie de aproximativ 25 g zilnic, pentru ca după 50 de ani, necesarul de fibre alimentare să scadă la 20-21 g. Bărbaţii pot să consume aproximativ 38 g fibre zilnic, înainte de 50 de ani, şi 30 g după această vârstă. În ceea ce priveşte toleranţa, fibrele alimentare pot să creeze probleme persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil. După ce îşi rezolvă problemele de sănătate, aceste persoane pot să aibă un regim alimentar normal şi să consume şi fructe şi legume crude. Surse bune de fibre alimentare sunt fasolea uscată – 25 g fibre/100 g produs, smochinele – 18 g, migdalele – 14 g, mazărea verde – 12 g, curmalele – 9 g, pătrunjelul – 9 g, zmeura – 8 g, spanacul – 7 g, varza – 4 g, ridichile – 3 g, ciupercile – 2,5 g, perele şi merele cu coajă – 3 g, piersicile – 2 g.
Cea mai mare cantitate de fibre alimentare este concentrată în coaja fructelor şi legumelor. Acest