Înlocuirea cărnii de porc cu peşte este o măsură recomandată celor care au probleme cu colesterolul. Peştele conţine nişte grăsimi care scad colesterolul şi previn afecţiunile cardiovasculare.
Înlocuirea cărnii de porc cu peşte este o măsură recomandată celor care au probleme cu colesterolul. Peştele conţine nişte grăsimi care scad colesterolul şi previn afecţiunile cardiovasculare.
Consumul de carne de peşte previne afecţiunile cardiovasculare, poliartritele reumatoide, bolile neurodegenerative, anemiile şi depresiile, ne spun specialiştii în nutriţie. Pentru aceasta ar fi bine să înlocuim o parte din carnea de porc cu carne de peşte şi să mâncăm trei-patru porţii de peşte pe săptămână. Atuurile peştelui sunt proteinele şi grăsimile cu valoare biologică ridicată, vitaminele din grupul B, vitaminele A şi D, dar şi mineralele (fosfor, iod, calciu, zinc).
GRĂSIMI. De departe însă, principalul avantaj al cărnii de peşte sunt grăsimile din seria acizilor graşi esenţiali omega 3. Aceştia se găsesc în carnea de peşte oceanic de apă rece – macrou, hering, somon, cod, ton, sardine. Grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos. S-a demonstrat chiar că în cazul copiilor, peştele stimulează dezvoltarea capacităţilor intelectuale. Iar bătrânii care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână sunt mai puţin predispuşi riscului de a suferi de Alzheimer. “Aceasta deoarece creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru funcţionare de acizi graşi esenţiali. Altfel spus, o dietă în care includem peştele stimulează buna funcţionare a creierului”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Tot acizilor graşi omega 3 din peşte li se datorează şi efectul cardioprotector al peştelui. Acizii graşi esenţiali menţin elasticitatea vaselor s