Programul de dezvoltare a chirurgiei laparoscopice (miniinvazive sau fără bisturiu) în România a fost lansat, ieri, la Ministerul Sănătăţii. Eugen Nicolăescu, ministrul de resort, s-a arătat nemulţumit că ponderea intervenţiilor laparoscopice la nivel naţional este de 20% din totalul operaţiilor, faţă de 50-70% în ţările UE, deşi aceste operaţii aduc beneficii bolnavilor.
„În cadrul acestui program au fost achiziţionate 60 de seturi de chirurgie laparoscopică de ultimă generaţie, destinate intervenţiilor chirurgicale, şi nouă simulatoare bazate pe realitatea virtuală pentru instruirea medicilor chirurgi în utilizarea acestor tehnici moderne. Întreaga investiţie a fost făcută cu bani de la bugetul MSP şi se ridică la aproximativ 7 milioane de euro. Cele 60 de aparate noi vor fi distribuite în 42 de spitale din 23 de judeţe, unde medicii au deja experienţă în aceste tehnici chirurgicale”, a precizat Nicolăescu. Ministrul susţine că acest tip de aparatură nu a mai fost achiziţionat în România dinainte de anul 2000.
„Aceste intervenţii au beneficii mari pentru pacienţi - vindecare mai rapidă, diminuarea durerii postoperatorii, reducerea complicaţiilor şi a recuperării. Din punct de vedere financiar, aceste intervenţii au avantajul că reduc durata de spitalizare, scad costurile de tratament postoperatoriu, pentru că recuperarea se face în timp mai scurt, reduc perioada de incapacitate temporară de muncă a pacientului”, a explicat ministrul. Calculul făcut de specialişti arată că durata medie de spitalizare după o intervenţie laparoscopică este diminuată cu trei zile.
La 100.000 de astfel de operaţii se poate face o economie de aproape 15 milioane de euro, bani care pot fi folosiţi în alte scopuri de către sistem, dar tot în interiorul acestuia. Coordonarea ştiinţifică a programului, evaluarea performanţei şi rezultatelor obţinute prin această metodă