E tot mai clar ca lumea politica romaneasca se autonomizeaza fata de restul societatii. Sint tot mai multi oameni care isi duc viata fara nici un fel de legatura cu politica; ei constituie, astazi, o imensa majoritate a „poporului“ pe care politicienii il evoca aproape mistic tot timpul, dar cu care, de fapt, nu mai au nici o legatura. O sila nesfirsita se interpune, ca un zid invincibil, intre romani si politicienii de aceeasi cetatenie. Cei mai multi iau distanta fata de politica nu pentru ca s-au plictisit, ci din ratiuni pur sanitare. Nici un om normal nu sta linga un focar de infectie.
Toate partidele au simtit nevoia sa reactioneze cind dl Basescu a vorbit despre „zoaie“. Oricine se indeletniceste cu politica s-a simtit dator sa transmita parerea lui despre zoaie. Desi multe, toate replicile au cintat aceeasi muzica: „Cine zice ala e!“. Evident, e cea mai stupida replica ce se putea da. Ei bine, pe asta au dat-o toti antibasescienii, in frunte cu genialul lor conducator, dl Mircea Geoana. Adevarul este ca presedintele a exprimat clar o perceptie generalizata a romanilor asupra politicienilor lor. Inutili si maculanti. Produsi ai unei intemperii istorice cazute intr-un oras cu drenajul public colmatat. Ca zoaiele. Daca se intreaba cineva cum de politicienii romani pot fi atit de dispretuiti de propriul popor, poate gasi raspunsul foarte usor. Imbogatirea lor suspecta, goana ahtiata dupa privilegii si imunitati de orice fel, smecheria de mic borfas data drept abilitate politica, prostia flagranta a unora, nerusinarea celor mai multi sint, dupa parerea mea, doar factori agravanti si nu cauze. Motivul principal al caderii politicii in cea mai de jos dezonoare publica este imensa imoralitate a gestului politic cotidian.
Una dintre manevrele cele mai oribile din punct de vedere moral este apropierea dintre PNL si PSD. Legatura dintre cele dou