O ceartă cu partenerul poate duce la gesturi extreme
Tot mai mulţi tineri îşi pun capăt zilelor din cauza eşecurilor în dragoste. Specialiştii spun că, în perioada adolescenţei, care este considerată una delicată, apar predispoziţii pentru stări de deprimare.
Tinerii trec printr-o etapă plină de transformări sociale, termină liceul, intră la facultate, îşi schimbă prietenii, sunt suprasolicitaţi de şcoală. În plus, nu lipsesc întrebările despre propria persoană sau despre viitor.
„Pe fondul acestor transformări, orice mic eşec este dramatizat, astfel că o simplă ceartă în dragoste poate părea o catastrofă. Trădarea, respingerea, lipsa unui răspuns adecvat sau similar aşteptărilor sale romantice din partea persoanei pe care o iubeşte pot distruge echilibrul fragil al tânărului. Începe să-i scadă încrederea în sine, se instalează tristeţea, sentimentul de inutilitate şi gândul că nu are niciun rost să se chinuiască aşa“, spune psihologul Mirela Zivari.
Statisticile au arătat că suicidul este mai frecvent primăvara şi toamna, pentru că psihozele şi depresiile sunt mai frecvente în această perioadă. „Mai predispuşi la sinucidere sunt tinerii care au o structură de personalitate vulnerabilă, cei care au în istoricul personal episoade depresive sau tentative de suicid“, atrage atenţia Mirela Zivari. Atunci când adolescenţii simt că nu mai au niciun motiv pentru a trăi, că eforturile lor sunt în zadar, pot recurge la gesturi extreme.
Adolescenţii vor să atragă atenţia asupra lor
Potrivit unor studii, tinerii se sinucid vrând să demonstreze lumii că sunt importanţi, şi nu neînsemnaţi. Alţi specialişti afirmă că actul suicidal este motivat de o carenţă afectivă a tânărului. „Frustrarea provoacă tendinţa de agresivitate împotriva celor care au determinat-o şi, în acelaşi timp, declanşează un sentiment de culpabilitate, ceea ce face ca agresiv