Periculoase: racordul dintre ecran şi tub, tubul de sticlă, ecranul, plăcile cu circuite
Săracii Chinei „înghit“ deşeurile americanilor
Piesele unui computer nu sunt toxice în sine, dar pot deveni, în situaţia în care acesta este dezmembrat aiurea, fără nişte măsuri de siguranţă. Astfel, potrivit National Geographic, unul dintre cele mai toxice elemente este racordul dintre ecran şi tub, care conţine 70% plumb (Acesta afectează rinichii, aparatul reproducător, chiar şi sănătatea mintală a copiilor). Şi tubul de sticlă conţine 25% plumb, la fel şi ecranul de sticlă pentru protecţie antiradiaţii mai vechi. Găsim plumb chiar şi în tuburile cu raze catodice din monitoare şi din televizoare (au până la 4 kilograme de plumb). Nici plăcile cu circuite nu sunt inofensive. Ele conţin mercur, plumb şi substanţe ignifuge bromate.
Toate acestea la un loc pot afecta glanda tiroidă, dezvoltarea fătului în pântecele mamei, plus că anumite componente ale mercurului pot fi transmise şi prin laptele matern. La fel de periculoase pot deveni şi piese aparent „inocente” ca butoanele şi releele, cablurile, bateriile de laptop, plăcile de bază şi cu circuite, rezistenţele, senzorii în infraroşu, chiar şi carcasa de plastic. SUA, una dintre cele mai mari consumatoare de astfel de produse, aruncă an de an milioane şi milioane de PC-uri, transportându-le fără nici un fel de protecţie în ţările sărace sau în curs de dezvoltare. Aici, selectarea, dezmembrarea şi recuperarea lor se face la întâmplare, nerespectându-se nici una dintre normele de protecţie a mediului.
Îngropaţi în computere
Ce măsuri vor lua guvernele pentru a recicla curat PC-urile, nu se ştie, dar se cunosc estimările Agenţiei SUA pentru Protecţia Mediului, potrivit cărora în următorii ani SUA va arunca în jur de 40 de milioane de computere. Pe lângă asta, alte zeci de milioane de televizoare şi de