Impulsionat subit de referendumul dlui Basescu si de votul uninominal in doua tururi propus de acesta, premierul a anuntat ca luni isi va asuma raspunderea in Parlament pentru alta varianta de vot uninominal. Poate patim ca-n proverbe: cine alearga dupa doua voturi nu prinde niciunul. Si s-ar putea ca ambele variante sa piara, intr-adevar, in hatisurile juridice si in transeele Parlamentului. Dl Vacaroiu si-a prezentat deja rezervele pentru ambele variante: "suntem pusi in situatia data care este, sincer sa va spun, un fel de umilire a Parlamentului, ca si cum n-ar exista si nu mai este, conform Constitutiei, organul suprem al poporului".
Organul suprem n-avea decat sa voteze legea in cele sapte luni cate au trecut de cand el insusi avizase cererea de referendum a presedintelui. Asa ca vaicareala dlui Vaicaroiu e ipocrita: Parlamentul putea sa ne scuteasca de cheltuiala a 20 de milioane de euro daca vota legea, asa cum putea sa ne scuteasca si de celelalte 20 de milioane date pe referendumul antiprezidential si antirational din mai.
Anuntandu-si asumarea, premierul a subliniat si el faptul ca "vor fi cheltuieli suplimentare". Alta ipocrizie! Dl Tariceanu putea sa evite cheltuielile suplimentare pe referendumuri refuzandu-l pe primul si anulandu-l pe al doilea prin asumarea raspunderii acum o saptamana sau doua. A preferat insa jihadul uninominal. Asa incat, nu exista nevinovati: dupa felul in care s-au purtat in acest prim an european pe care l-au pierdut in razboiul celor doua palate (Victoria si Parlamentului) contra celui de-al treilea (Cotroceni) - si invers! -, toate partidele ar merita cate-un sut uninominal in primul tur.
Cum era de asteptat, ordonanta uninominala prin care ministrul Fenechiuariu a schimbat componenta Comisiei speciale de la Cotroceni a fost contestata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului care a s