Investigaţiile medicale făcute cu ajutorul tomografului cu emisie de pozitroni, capabil să localizeze şi tumori milimetrice, vor fi accesibile bolnavilor din România din luna Investigaţiile medicale făcute cu ajutorul tomografului cu emisie de pozitroni, capabil să localizeze şi tumori milimetrice, vor fi accesibile bolnavilor din România din luna aprilie.
Examinarea PET/CT, care reprezintă tehnologia de vârf în domeniul imagisticii, a devenit deja o analiză de rutină în Austria, Elveţia sau Franţa. Din aprilie 2008, această investigaţie medicală va fi disponibilă şi la noi în ţară, într-un centru care va fi deschis la Oradea.
Pentru că mijloacele clasice de diagnosticare a cancerului existente la ora actuală în ţara noastră nu permit detectarea tumorilor mai mici de un centimetru, cel puţin 50 de români treceau graniţa, lunar, în Ungaria pentru a-şi face examinarea PET/CT- tomografie computerizată, bazată pe emisie pozitronică. Investigaţia costă 1.000 de euro şi reprezintă tehnologia de vârf în domeniul imagisticii.
"În oncologie este foarte important să existe informaţii despre dimensiunea tumorii, despre ganglionii regionali şi posibile metastaze", a afirmat oncologul Florin Băcanu de la Spitalul "Sf. Maria" din Capitală. Statisticile arată că, la ora actuală aproximativ 400.000 de români suferă de cancer. În cele mai multe cazuri, ignoranţa, spaima de diagnostic, dar şi lipsa educaţiei sanitare fac ca diagnosticul bolii să fie pus în stadii avansate.
Investiţie de cinci milioane de dolari
Specialiştii în oncologie susţin că de examinarea PET/CT poate depinde depistarea unor tumori cu dimensiuni milimetrice, dar şi indicaţia corectă a terapiei oncologice. "Terapiile citostatice nu înregistrează rezultate favorabile la toţi pacienţii. Însă, cu ajutorul PET/CT, pacientul poate fi reevaluat şi îi putem schimba